HIVO HASSELT

Dag voor alumni

Op 11 maart 2023 vond de eerste dag voor alumni van HIVO Hasselt plaats. Het was een schot in de roos! De drie laatste opleidingscyclussen waren in grote getale aanwezig en het was een hartelijk en intens weerzien van de drie leergroepen op de typische aanpak van HIVO Hasselt. Na een gezellige lunch werd het gespreksthema 'de Polyvagaaltheorie' geïntroduceerd door Monique d'Hertefelt. Hierna kregen de alumni de kans om deze complexe theorie in groepjes of individueel te ervaren in keuzeactiviteiten. Het was een inspirerende en interactieve dag waarbij de alumni veel geleerd hebben.

We zijn blij dat onze oud-cursisten erg lovend waren over dit nieuwe initiatief. Onze dank gaat uit naar de opleidingsraad en de alumniwerkgroep van oud-cursisten die dit initiatief mogelijk hebben gemaakt.

 

En goed nieuws: we hebben al plannen voor onze tweede alumnidag in maart 2025, wanneer ook de vierde opleidingscyclus zal zijn afgestudeerd. We kunnen niet wachten om onze alumni opnieuw te verwelkomen. 

We kijken er alvast naar uit! En jullie toch ook?

 

De Polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een fascinerende benadering van de menselijke fysiologie en het zenuwstelsel. Deze theorie stelt dat de complexe interacties tussen het autonome zenuwstelsel en de sociale en emotionele processen in ons lichaam, van invloed zijn op ons gedrag en welzijn. Het zenuwstelsel, en met name de vaguszenuw, speelt een centrale rol in deze theorie. Deze zenuw, die zich uitstrekt vanaf de hersenen naar de organen in ons lichaam, reguleert de activiteit van het autonome zenuwstelsel en speelt daarmee een cruciale rol in de manier waarop we omgaan met stress en sociale situaties.

Door te begrijpen hoe de polyvagaaltheorie werkt, kunnen we beter begrijpen waarom we soms reageren op een bepaalde manier in sociale situaties, en hoe we ons kunnen aanpassen om onze emoties en relaties te verbeteren.  In deze tijd waarin steeds meer aandacht wordt besteed aan onze geestelijke gezondheid en ons welzijn, kan de polyvagaaltheorie ons helpen om een dieper begrip te krijgen van de complexe mechanismen die ons menselijk gedrag sturen.